Innflytelsen av folkemusikk i elektronisk musikk i Skandinavia

Folkemusikk kan ofte knyttes til et avgrenset område med egne musikalske tradisjoner og instrumenter, Den type folkemusikk vi opplevde i Skandinavia er forholdsvis nokså lik i de fem landene. I Norge har hardigfele spilt en stor rolle, mens i Sverige var den svenske sekkepipen i hovedfokus. Kantelen var et av de viktigste instrumentene i Finland, og noen musikere i Skandinavia utøvde også musikken sin på oljefat – julus-01noe som fortsatt er en klassiker i Norge.

Flatfele, fiolin, bukkehorn, munnharpe, enrader/torader, tamburtrommer og langeleik har vært viktige instrumenter over hele Skandinavia.

Helt frem til 1980-årene, hadde de nasjonalromantiske forestillingene om folkemusikk, som fremhevet eldre tradisjoner, lagt igjen et preg i forskning, massemedia og musikk. Folkemusikk var dominerende i Skandinavia, men etter rock revolusjonen spredte seg utover verden, myknet også vi opp; og folkemusikken godtok at det finness ett uttrykk til en hver tid. Etterhvert som andre musikkstiler entret markedet, ble jazz og rock ble mer utbredt – men det dro også med seg artister som ville introdusere en ny klag med å blande for eksempel rock og folkemusikk. Fra begynnelsen av 90-tallet har nyere musikk skutt til vers, og folkemusikken blir nærmest bare holdt i live gjennom andre musikkstiler. Det er nok rock- og metall sjangeren som regjerer innen å bringe med seg folkemusikken videre, men også mer rolige visesangere og nyere artister prøver å eksperimentere med folkemusikk og andre musikkstiler. Takket være dette har ikke folkemusikken dødd ut – og den blir gjenskapt med nye rytmer og inspirert inn i alt fra EDM til country. Og minnes ikke vi også om den flotte skandinaviske naturen når vi hører en velkjent fele i bakgrunnen på favorittlåten vår? Nasjonalromantikken er ikke over, den er bare modernisert. Og hvert år ser vi nye artister – både fra Skandinavia og andre siden av kloden – som blir inspirert av vår mystiske folkemusikk.