Hva er sammenhengen mellom den sosiale strukturen og musikk? Flere undersøkelser har dratt en linje med at ulike typer musikk er gjengangere og favoritter hos ulike økonomiske grupper. For eksempel, en undersøkelse i England viste en måling hvor overklassen og de rike hadde reggae, rock, pop, klassisk og opera som favoritter, mens de med lavere inntekt hørte mest på metall, rap, hip-hop og disco.

Men det er ikke bare et økonomisk skille som finnes. Takket være de ulike imagene de populære artistene fra ulike sjangre har skapt, kan det være lett å gjette seg frem til favorittmusikken til mange. Møter man en rastafari med lange dreadlocks, hører kanskje de fleste på reggae. Hvis man ser en langhåret, svart kleThe-Tube-Winterdd mann, assosierer man ham med metall og rock musikk. Den typiske hipsteren hører kanskje på indie eller elektronisk musikk, mens silikonjenter med masse sminke faller under pop-kategorien.

Vi kler oss etter musikkvalgene
våre. Politiske meninger og holdninger til samfunnet kan bli reflektert av det som strømmer ut å høytalerne i stua. Det sies at musikk er et av de sterkeste mediumene vi har, fordi ørene ikke har det samme filteret som andre sanser. Og det vises. Musikk er en uttrykksform og en livsstil, både blant de som lager den og lytterne. Ofte dannes vennskap på grunn av samme musikksmak, fordi ofte har man mange av de samme meningene og livsstil valg.

Musikerne deler sine tanker og sine opplevelser gjennom det livet de har levd, og på grunn av dette kjenner ulike grupper seg igjen i ulike sjangre. Det er kontroversielt å ha hanekam med punkerklær når man hører på Justin Bieber, eller kle seg i hip-hop klær å kun høre på opera. Vi kjenner oss igjen i musikk, og føler den. Sosial struktur og musikk har hatt tette bånd i en årrekke. Klarer du å gjenkjenne hvilken musikk de du passerer på gata lytter til?