Det spesielle med folkemusikk er at det er en musikk en folkegruppe har gjort til sin egen; det er ikke en sjanger innen musikk verden, men en kombinasjon av kultur, instrumenter og sosiologi til området den tilhører. Folkemusikk er ofte særegent for et eget nasjonalt område som holder sine egne tradisjoner innenfor musikk og instrumenter. Den type folkemusikk vi opplevde i Skandinavia er forholdsvis nokså lik i de fem landene. I Norge har hardigfele spilt en stor rolle, mens i Sverige var den svenske sekkepipen i hovedfokus. Kantelen var et av de viktigste instrumentene i Finland, og noen musikere i Skandinavia utøvde også musikken sin på oljefat – noe som fortsatt er en klassiker i Norge.

Flatfele, fiolin, bukkehorn, munnharpe, enrader/torader, tamburtrommer og langeleik har vært viktige instrumenter over hele Skandinavia, og dansestilene vi utviklet med folkemusikken vår. All folkemusikk banjo-sweater-460x306var opprinnelig laget for å danse til, med unntak av noen få låter eller stiler innenfor folkemusikken vår. Fremføringen hendte som regel på bygdene, og holdt liv i ethvert lite bygdesamfunn med både sang og latter.

I Førde, Hordaland, holdes folkemusikken fortsatt i live. Hver sommer siden 1990 har Førdefestivalen spesialisert seg på tradisjonell folkemusikk fra Skandinavia, og er omtalt som knytepunktet for folkemusikk i Norge. Kanskje en festival å notere seg dersom man vil utforske røttene til folkemusikken vår, inspirert av mørke, fuktige skoger og høye fjelltopper? Etter 2000 har vi dessuten sett fremveksten av såkalte folkemusikkpuber, som også er blitt viktige arenaer for de som vil beholde folkemusikken vår. I tillegg har metall grupper og rockeband innenfor Skandinavia blitt inspirert av folkemusikken vår, og man ser ofte innspill av feler, fioliner eller andre tradisjonelle instrumenter i nyere musikk.

For samene vi finner i Skandinavia, er joik deres folkemusikk, og den er fortsatt utøvd i dag. Joik er en vokal musikksjanger fra gamle dager, men har i senere tid fått selskap av flere instrumenter under sangene.